Blog

Olga Melniciuc: Cum să faci un pitch deck care îți va aduce bani

Olga Melniciuc este fondatoarea investitii.md, o platformă creată pentru a ajuta afacerile să atragă finanțări, și consultant în atragerea investițiilor. În acest articol Olga oferă sfaturi prețioase despre crearea unui pitch deck care aduce bani.

La etapa de lansare, atunci când ești la început de cale și cauți investitori, parteneri sau co-fondatori, cel mai probabil este că NU vei fi rugat să prezinți un plan de afaceri stufos. În schimb, ți se va cere să prezinți afacerea în forma unui pitch deck.

Ce este un pitch deck? Este o prezentare a afacerii în format de slide-uri, scurtă dar relevantă, care oferă publicului o imagine de ansamblu despre problema, soluția, avantajele, concurenții, echipa, finanțarea și planul de creștere a afacerii tale. Cel mai des acesta se utilizează pentru a fi prezentat investitorilor atunci când start-up-ul este în căutare de bani.

De ce să faci un pitch deck și nu un plan de afaceri? Consideră pitch deck-ul o forma scurtă a planului tău de afacere. Însă, pentru că elaborarea unui plan de afaceri îți va consuma mult efort și timp, iar investitorii sau partenerii nu vor avea timp să-l analizeze în întregime, la etapa inițială le este mai comod să facă cunoștință cu afacerea ta prin intermediul unui instrument precum pitch deck. În baza lui ei vor putea decide dacă te promovează sau nu la nivelul următor al conversației, cea care se referă propriu-zis la bani și colaborare.

Ce informații include un pitch deck? Numărul de slide-uri pe care le incluzi în pitch deck depinde de scopul de prezentare și de timpul acordat prezentării. Însă, de obicei, un pitch deck este compus din 12 slide-uri care includ următoarele informații despre afacerea ta:

Slide 1: INTRODUCEREA – este un slide introductiv unde pui informația cu logo-ul și numele companiei, precum și misiunea companiei expusă într-o singură propoziție clară.

Slide 2: PROBLEMA – descrie foarte clar ce problemă propune să rezolve start-up-ul tău și pentru cine, cât astăzi îi costă clientului tău nerezolvarea problemei (în timp, eforturi sau bani) și ce face el acum pentru a o rezolva.

Slide 3: SOLUȚIA – prezintă ce soluție propui și modul în care aceasta va rezolva problema menționată mai sus, enumeră avantajele pe care produsul sau serviciul tău le oferă clienților și de ce crezi că ei vor utiliza ceea ce vrei să vinzi.

Slide 4: OPORTUNITATEA DE PIAȚĂ – calculează aproximativ cât de mare este piața pentru produsul sau serviciul tău, câți potențiali clienți poți să atragi (la nivel local, național și internațional), răspunde la întrebarea: de ce anume acum e momentul potrivit pentru soluția ta (de ex. tendințe în piață, apariția noilor tehnologii, schimbarea în preferințele clienților, etc.)

Slide 5: CONCURENȚA – puțin probabil că pe piață lipsesc concurenții care rezolvă aceeași problema. Descrie ce alte soluții similare sunt deja disponibile, menționează primii 3 concurenți care oferă aceste soluții și de ce ceea ce oferi tu este mai bun.

Slide 6: MARKETING ȘI VÂNZĂRI – prezintă pe scurt cum ajungi la clienții tăi, planuri de promovare, strategie de poziționare, ce canale de distribuție vei folosi și cât te va costa asta. Menționează progresele pe care le-ai făcut până în prezent, dacă ai făcut vânzări, și ce a funcționat sau care au fost lecțiile învățate.

Slide 7: MONETIZAREA – descrie cum îți propui să vinzi produsul sau serviciul tău, prețul propus și cecul mediu prognozat per client, modul de plată, sisteme de vânzări și parteneri existenți sau potențiali care te pot ajuta să vinzi mai mult.

Slide 8: PROIECȚIE DE VENITURI – datele referitoare la venituri, cheltuieli și profit va trebui să se regăsească aici. Prezintă planul de creștere și dinamica veniturilor și cheltuielilor pe următorii 3-5 ani. Încearcă să faci presupuneri rezonabile bazate pe anumite cercetări sau din experiența deja acumulată.

Slide 9: ECHIPA – descrie cine face parte din echipa start-up-ului tău și ce competențe profesionale îi fac pe coechipierii tăi potriviți pentru responsabilitățile asumate. Dacă ai mentori și consultanți care te ajută, merită să îi menționezi aici. Orice investitor s-ar uita cu multă atenție la acest silde, pentru că știe că doar echipa potrivită și dedicată poate aduce afacerea la creșterea dorită.

Slide 10: CRONOLOGIA – prezintă ce ai reușit să faci în trecut, la ce etapa se află afacerea acum acum și unde se îndreaptă. Arată că echipa a făcut progrese reale și că intenționați să creșteți și sunteți gata pentru investiții noi pentru a executa planul propus. Prezintă indicatorii de performanță pe care i-ai obținut și ce intenționezi să atingi în viitor.

Slide 11: SOLICITAREA – menționează câți bani vrei să atragi la aceasta rundă de finanțare și dacă deja ai reușit să identifici vreun investitor. Aici descrie cum planifici să investiți acești bani prezentând o defalcare la nivel înalt (orice angajare de persoane cheie, dezvoltarea de noi produse, investiții în promovare, etc.) și ce rezultate vei obține cu ajutorul investiției solicitate.

Slide 12: ÎNCHEIEREA – este ultimul slide pe care afișezi logo-ul companiei, datele de contact, un apel la acțiune sau orice altă informația relevantă pentru încheiere.

Am prezentat o structură recomandată a unui Pitch Deck, însă succesiunea slide-urilor și informația inclusă în ele ar trebui să fie ajustată în dependență de specificul activității afacerii tale și solicitările celor care îl vor analiza. Pitch Deck poate fi trimis pe email investitorilor și partenerilor interesați sau prezentat ca suport vizual în cadrul diferitor competiții publice sau întâlniri față în față, iar volumul de text inclus în slide-uri va depinde de modalitatea de prezentare aleasă.

În spațiul online vei găsi multe exemple de pitch deck, iar AICI poți vedea pitch deck-uri legendare a celor 30 de companii renumite precum Airbnb, Facebook, LinkedIn, Mint, etc.

Autor: Olga Melniciuc

Reamintim că participanții din cadrul XY Accelerator VI, care începe pe 8 aprilie, vor avea un bootcamp dedicat „Pitch Training & Pitch Deck” unde vor crea un pitch deck pe care să-l prezinte investitorilor la Demo Day precum și în cadrul altor evenimente precum Deal Dinner with Angel Investors și Moldova Startups Day, care în acest an va organizată la București și Cluj. Formularul de aplicare la programele XY este în continuare deschis. Dacă nu ai reușit să aplici, poți completa acum și îți asiguri un loc la programele viitoare: https://xy.md/member/applicant/sign-up
2023-04-07 13:23