Mituri despre antreprenoriat în Republica Moldova. Cum te împiedică să descoperi potențialul afacerii tale
Lansarea unei afaceri în orice țară poate fi o provocare, iar Republica Moldova nu este o excepție. Chiar dacă mediul de afaceri a progresat semnificativ în ultimii ani, în țara noastră încă persistă numeroase mituri despre antreprenoriat, care îi pot descuraja pe începători.
În acest articol vom dezminți cele mai frecvente mituri despre antreprenoriat întâlnite în Republica Moldova.
Mitul #1 Dacă vrei să faci bani, nu înregistra afacerea!
În Republica Moldova, unii antreprenori încă mai cred că o afacere aduce bani doar dacă nu este înregistrată. Iar unii o înregistrează doar după ce achită numeroase amenzi, ceea ce este TOTAL GREȘIT! Înregistrarea unei afaceri este esențială din mai multe motive. În primul rând oferă stabilitate și protecție juridică, nemaivorbind de faptul că o afacere înregistrată este credibilă față de clienți, furnizori și finanțatori. Având o afacere înregistrată poți accesa granturi și finanțare din partea investitorilor. O afacere care nu este înregistrată este o ilegalitate care aduce cu sine o serie de probleme.
Mitul #2 Nu toate afacerile aduc bani, unele sunt doar pentru suflet
Acest mit implică faptul că nu poți avea o afacere profitabilă, de succes, care s-ar alinia cu valorile și pasiunile tale. Unii antreprenori renunță la ideile lor în favoarea unei afaceri care are succes și este profitabilă în prezent, ceea ce nu este neapărat corect. În realitate există multe afaceri care pot să-ți aducă atât bani cât și împlinire sufletească. Este important să cercetezi, să identifici problemele de pe piață și să oferi soluții inovative, care se aliniază cu abilitățile și interesele tale.
Mitul #3 Nu ai nevoie de studii dacă vrei să lansezi o afacere
Dimpotrivă, educația poate fi un atu valoros pentru orice antreprenor. Studiile superioare sunt un mediu bun pentru a crea conexiuni noi, inclusiv poți face cunoștință cu viitorul cofondator al afacerii tale. De asemenea, studiile te învață să gândești critic, să rezolvi probleme, să-ți asumi responsabilități, să iei decizii și să faci față unor sarcini noi, aspecte indispensabile în lumea afacerilor.
Mitul #4 Ai nevoie de sume enorme de bani pentru a lansa o afacere în Republica Moldova
Este adevărat că lansarea unei afaceri necesită unele investiții inițiale, dar nu neapărat ai nevoie de sume enorme de bani. De asemenea, startpurile și afacerile din Republica Moldova au acces la finanțare atât din partea comunităților de investitori privați cum ar (Business Angels Moldova (BAM) sau Mozaic Angel Investors. De asemenea, există fonduri europene care pot fi accesate, programe de susținere a afacerilor finanțate de USAID, precum și granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii oferite de stat prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Să nu uităm nici de acceleratoarele de afaceri, precum suntem noi, XY Partners, care oferă acces la mentorat, instruire și finanțare pentru startup-uri, afaceri din e-commerce și afaceri fondate de femei. Pentru mai multe detalii despre programele noastre accesează SITE-UL XY Partners.
Mitul #5 Corupția este răspândită în Republica Moldova. Nu poți lansa o afacere fără să fii implicat în acte de corupție
Deși corupția este o problemă în Republica Moldova, nu este o condiție necesară pentru a face afaceri. Există multe afaceri de succes în țara noastră care funcționează etic și fără a se implica în practici corupte. Conducerea țării ia măsuri pentru combaterea corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri din țară, inclusiv implementarea reformelor.
Mitul #6 Afacerile inovative nu pot fi de succes, doar cele tradiționale funcționează
Este un fals! Ideile de afaceri inovative și unice pot avea la fel de mult succes ca și afacerile tradiționale din Republica Moldova. De fapt, în multe cazuri, o afacere inovativă are mai multe avantaje, inclusiv mai puțini concurenți și clienți care caută ceva diferit. De asemenea, afacerile inovative, startup-urile sunt atractive pentru investitori și pot cuceri mai ușor piața internațională. Dovadă sunt și absolvenții programelor noastre de accelerare precum unde.io, Floral Soul, Kiddo, Teleportravel și alții.
Mitul #7 Legislația complicată și birocrația
Chiar dacă legislația poate fi complexă și poți avea nevoie de multe „hârtii”, există organizații și instituții care te pot ajuta. Guvernul și societatea civilă lucrează pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din Republica Moldova prin simplificarea reglementărilor și procedurilor și oferind sprijin și îndrumări antreprenorilor.
Mitul #8 Nu ai nevoie de un cofondator, vei reuși să obții singur succesul
Această convingere nu doar că este greșită, dar poate fi și dăunătoare pentru succesul afacerii. Mulți antreprenori consideră că ei trebuie să fie singurul proprietar și lider al afacerii, deoarece a avea un cofondator generează conflicte și dezacorduri, care într-un final duc la eșecul afacerii. În realitatea, a avea un cofondator reprezintă un beneficiu pentru afacere. În primul rând, vei obține succesul mult mai rapid, întrucât există mai multe abilități și experiență. Ambii veți munci pentru a dezvolta afacerea, fiecare având responsabilitățile sale. Desigur, să ai un cofondator înseamnă că pot apărea și unele dezacorduri, care pot fi atenuate prin comunicare eficientă, încredere reciprocă și o viziune comună pentru companie. De asemenea, se stabilește și un acord între cofondatori care este de ajutor în situațiile mai tensionate.
În concluzie, lansarea unei afaceri în Republica Moldova poate fi o provocare, dar există multe resurse și oportunități disponibile pentru a te ajuta să o dezvolți. Nu lăsa aceste mituri să te descurajeze, noi avem încredere în ideea ta și te ajutăm să o dezvolți. Nu uita și de programele noastre de accelerare care urmează să fie lansate în scurt timp. Noi îți oferim tot suportul și resursele necesare pentru a crește.