Blog

La început aproape de faliment, iar peste 6 ani afacere de succes

A începe o afacere nu-i ușor, permanent ai nevoie de resurse… pentru a lansa, pentru a menține, pentru a o dezvolta și pentru multe-multe alte chestii care apar pe drum. Mda, profitul nu vine de la bun început… dar asta nu înseamnă că nu vine deloc. Și când vrei să lași mâinile jos, anume atunci trebuie de continuat. Acesta este și cazul lui Eugene Tsyrklevich, fondatorul Parkopedia și, la moment, angel investor și membru al comunității Business Angels Moldova.

Se zice că genetic se transmit multe talente, dar s-a gândit cineva dacă și inițiativa de a fi antreprenor se transmite din generații în generații? Ei bine, în cazul lui Eugene, cam așa s-a întâmplat. Tatăl său a fost antreprenor, iar asta confirmă o ipoteză - majoritatea antreprenorilor au pe cineva în familie care au un business. Această ipoteză am observat-o și printre fondatorii din comunitatea XY Partners, participanți la programele noastre. Mulți dintre ei au părinți antreprenori. Despre parcursul său în lumea startup-urilor a povestit în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău pentru fondatori și investitori.

Eugene s-a gândit că, dacă ai nevoie de un serviciu sau produs și nu-l găsești, atunci poate este cazul anume tu să îl lansezi pe piață. Așa a luat naștere Parkopedia - lider global în servicii digitale de parcare, care permite rezervarea online de locuri de parcare printr-o aplicație mobilă, modelând o lume mai bună pentru șoferi, producătorii de automobile și industrie.

Nu mereu lucrurile ies bine din prima, așa cum nu din prima Parkopedia a avut succes. Multe sacrificii au fost pe parcurs, casă și active vândute, toate pentru ca compania să supraviețuiască. Iar abia peste 6 ani, afacerea a început să devină profitabilă.

Mai târziu Eugene a devenit investitor. De ce?

  • Give back to the community

Ca și antreprenor, el înțelege dificultățile care pot apărea și ar dori să contribuie la suportul afacerilor din Moldova.

  • Market insights

Experiența lui deja de mai bine de 9 ani este valoroasă, a reușit să cunoască piața și, din perspectivă executivă, ar putea să fie de mare ajutor pentru cei aflați la început de cale.

  • Financial reward

Investind și contribuind la creșterea altor afaceri, mai devreme sau mai târziu, va beneficia și el de recompensă financiară.

Ce contează pentru el atunci când investește într-un startup?

  • Founding team

Cine este echipa fondatoare este important, pentru că decizia de a investi este una asumată.

  • Problem

Ce problemă dorește să rezolve compania X? Impactul produs în societate contează și el.

  • Solution

Soluțiile care le propune spre rezolvarea unei anumite probleme contribuie la luarea deciziei de a investi sau nu.

  • Traction

Măsurarea progresului unui startup în termeni de interesul clienților, implicarea utilizatorilor, cererea pieței și generarea de venituri.

  • Market size vs growth

Dimensiunea pieței măsoară vânzările totale generate de vânzarea unui produs. Creșterea pieței măsoară cât de mult s-a schimbat piața.
Eugene crede că cu doar 1-3 investiții nu doar își va întoarce banii, dar și va avea un significant return multiplicat cu 10.

Povestea lui Eugene este despre perseverență, sacrificii și răbdare, demonstrând că tocmai peste 6 ani, afacerea ta, care poate a avut multe coborâșuri, într-un bun final poate atinge culmile succesului.

Dacă te-a motivat povestea de succes a lui Eugene aflând mai multe din culisele Parkopediei, atunci vezi pe site-ul nostru programele de care dispunem. Ne vom bucura să contribuim la susținerea ideii tale de afaceri sau, dacă ai deja o afacere, la prosperarea ei.
XY Partners este un accelerator de afaceri care ajută startup-urile și companiile să crească prin mentorat și suport operațional, ajutându-le să dezvolte o afacere sustenabilă. Conectează fondatorii cu investitori și mentori locali și internaționali.