Blog

Ce este un accelerator de startupuri și cum te poate ajuta să-ți crești afacerea de la zero

Conceptul de accelerator de afaceri a devenit tot mai popular în ultimii ani, nu doar peste hotare, dar și în Republica Moldova. Programele de accelerare oferă mentorat, acces la finanțare și toate resursele necesare pentru a crește. Află în continuare cum te poate ajuta un accelerator de afaceri în dezvoltarea startup-ului tău și ce beneficii oferă pentru antreprenori. De asemenea, vei afla care sunt cele mai cunoscute acceleratoare de start-up-uri din întreaga lume, din România și Ucraina.

Ce este un accelerator de afaceri/startup-uri?

Un accelerator de startup-uri sau accelerator de afaceri reprezintă un program conceput pentru a ajuta companiile aflate în stadii incipiente de dezvoltare să crească și să scaleze. Startup-urile implicate într-un accelerator de afaceri beneficiază de mentorat, instruire, oportunități de networking și finanțare în schimbul unor cote părți din afaceri.
În cadrul unui accelerator de afaceri se accepta un număr stabilit de companii care participă la program. Durata programelor de accelerare variază, de obicei fiind o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni. În această perioadă, start-up-urile lucrează împreună cu mentorii programului la perfecționarea modelului de afaceri, dezvoltarea produselor sau serviciilor și se pregătesc pentru strângerea de fonduri.
De exemplu, XY Accelerator are o durată de 3 luni. În cadrul programului vom selecta 10 startup-uri care vor beneficia de mentorat și asistență personalizată. De asemenea, vor participa la bootcampuri organizate la fiecare două săptămâni și ateliere de lucru tematice. Bootcampurile reprezintă ateliere tematice cu durata de 2 zile care au drept scop explorare unui anumit subiect și presupune exerciții practice pentru a însuși cele învățate. Nu în ultimul rând, participanții pot obține finanțare, participând la Demo Day. În cadrul Demo Day participanții își prezintă afacerile în fața investitorilor. Pentru a participa, este necesară o prezentare scurtă a startup-ului (pitch deck), pe care participanții învață s-o creeze în cadrul Acceleratorului. Mai multe detalii află AICI. Înregistrările la următorul program de accelerare sunt deschise până pe 29 martie 2023.

Cum funcționează un accelerator de start-up-uri?

Procesul de aplicare la un accelerator de afaceri este foarte simplu, completând un formular de înregistrare unde se descrie ideea de start-up. De exemplu, la XY Accelerator te poți înregistra completând formularul disponibil pe site-ul nostru: https://xy.md/member/applicant/sign-up. Aplicarea este revizuită de partenerii din program, mentori și investitori. Dacă start-up-ul este acceptat în programul de accelerare, acesta va beneficia de toate resursele necesare: mentorat, acces la o comunitate de antreprenori începători și cu experiență, acces la finanțare.
Startup-urile din program participă la bootcampuri și ateliere de lucru concepute pentru a dezvolta afacerea și pentru a perfecționa produsele și serviciile. De asemenea, beneficiază de mentorat și asistență personalizată din partea unor specialiști în afaceri.
La sfârșit de program, participanții participă la Demo Day, unde își prezintă afacerea în fața comunității de investitori și a potențialilor parteneri.

TOP 10 acceleratoare de startup-uri la nivel mondial

TOP 10 acceleratoare și incubatoare de afaceri din România

  1. InnovX BCR
  2. The Spinoff
  3. Innovation Labs
  4. Digital Transformers
  5. Carbon
  6. Spherik Accelerator
  7. Young Leaders Club Entrepreneurship
  8. Rubik Hub
  9. Afaceri Sociale
  10. StepFWD

TOP 5 acceleratoare și incubatoare de afaceri din Ucraina

  1. GrowthUP
  2. Eastlabs
  3. Happy Farm Business Accelerator
  4. IoT Hub
  5. FeelGoodLabs
  6. Startup Constructor
  7. Center for European Initiatives