Blog

Tot ce nu se spune despre lansarea unei afaceri

Trăim în perioada în care la tot pasul se organizează webinare despre cum deschizi o afacere, cum optimizezi procese pe intern, pași pe care îi întreprinzi pentru o afacere de succes… Dar webinare despre greutățile prin care trec fondatorii, problemele apărute pe parcurs sau, pur și simplu, sharing din experiența fondatorilor despre eșecuri, obstacole, mai puțin… sau chiar deloc. Iar cunoașterea acestor momente este foarte importantă.

Pe de altă parte, ești tu, mega entuziasmat, vrei să găsești o idee wow de startup și să lucrezi la ea. Să vezi cum progresează și să te bucuri de rezultatele tale. Acum te gândești: să găsești bani pentru finanțarea ideii, nu-i ușor. Să dezvolți un startup și să ajungi cu el, inclusiv pe piață internațională, tot nu-i ușor. Concluzia: nu-i ușor. Și ce? Ar trebui asta să te sperie cumva?

Rezultatul nu vine din prima. El este bazat pe proces, iar din proces fac parte toate momentele în care: ai rămas fără niciun ban, toată echipa a renunțat, au apărut concurenți puternici, piața trecea prin instabilitate economică sau alte mii de situații care, la sigur, apar pe parcurs.

Dar hai să vedem și cealaltă parte a monedei. Imaginează-ți că, peste câțiva ani, te vei bucura de un startup de succes, de profit și reputație. Avem startup-uri lansate de moldoveni care au ajuns deja la un nivel promițător. Pentru asta trebuie să mergi prin acele situații mai puțin plăcute descrise mai sus sau, pe unele dintre ele, le poți evita. Cum?

  • Ești deschis spre idei inovative, originale și soluționezi o problemă existentă;
  • Ceri ajutor și găsești mentori;
  • Atragi investiții - mergi la evenimente la care poți cunoaște investitori, dornici să investească în afacerea ta, precum este TechVillage;
  • Aplici la granturi, finanțări care să contribuie la punerea pe roate a afacerii.

Și da, toate ideile de mai sus reprezintă soluții optime, dar iată de-ar fi un singur lucru care să le includă pe toate ar fi genial, așa-i? Îți spunem că există și se numește XY Partners, sau, mai bine zis, programele pe care le desfășurăm. Ele le includ pe toate de mai sus, și nu doar. Avem mentori care să te ghideze, oferim sfaturi legate de piața actuală și tendințe, ajutor pe partea accesării de finanțări, conectare cu investitori, precum și o rețea de antreprenori cu care să interacționezi. Aici ai link cu programele noastre.

Noi zicem să te înarmezi cu ideea că va fi mult timp investit și la un moment dat vei dori să lași mâinile în jos. Dar anume acel moment este decisiv, pentru acel viitor de succes pe care îl vezi, pentru afacerea sau viitoarea ta afacere.
XY Partners este un accelerator de afaceri care ajută startup-urile și companiile să crească prin mentorat și suport operațional, ajutându-le să dezvolte o afacere sustenabilă. Acceleratorul conectează fondatorii cu investitori, mentori locali și internaționali.