Blog

Absolventele Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I și-au prezentat afacerile în cadrul Demo & Alumni Day

Cu mari emoții și mândrie, UN Women și XY Partners anunță despre încheierea Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I. Pentru a prezenta rezultatele obținute, pe 8 decembrie, am organizat Demo & Alumni Day unde participantele au prezentat afacerile în fața donatorilor, mentorilor și mentorelor, a reprezentanților și reprezentantelor mediului de afaceri din Republica Moldova și a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). 

În cadrul evenimentului de închidere, Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova a încurajat antreprenoriatul feminin și a apreciat rezultatele pe care participantele au reușit să le obțină în trei luni. 
„Abilitarea economică a femeilor se numără printre prioritățile strategice ale UN Women.  Credem cu desăvârșire că, oferind suport femeilor în vederea dezvoltării propriilor afaceri și angajarea în câmpul muncii, le ajutăm să-și sporească stima de sine, să-și crească veniturile, să devină independente financiar, astfel contribuind la comunități echitabile și economii mai puternice.”

La evenimentul oficial de închidere, publicul  a asistat la sesiunea de pitching a opt dintre participantele programului implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women cu susținerea financiară a Suediei, la prezentarea totalurilor. 

Oxana Paierele, Coordonatoare programe la Ambasada Suediei la Chișinău a felicitat absolventele programului, subliniind că ideile, curajul și inițiativa lor inspiră. 

„Dezvoltarea economică incluzivă este una din prioritățile strategice ale Suediei în asistența pentru dezvoltare pentru Republica Moldova. Prin proiectele educaționale și de mentorat, cu elemente de sub-grantare, destinate femeilor, se contribuie la crearea unor afaceri noi dar și la dezvoltarea celor existente. Prin urmare, se contribuie la creșterea comunității femeilor de afaceri. ”

Astfel, opt participante ale Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I au avut la dispoziție câte trei minute pentru a prezenta într-un mod inedit ideile de afaceri, precum și cunoștințele obținute în perioada celor trei luni de program. 

La final de eveniment, invitații și invitatele au participat la sesiuni de networking cu absolventele Programelor de Pre-Accelerare: Antreprenoriat Feminin I, II, III, IV unde s-au abordat subiecte ce țin de Leadership și Managementul echipei, Marketing și comunicare, Comerț online și vânzări B2C, Dezvoltarea afacerii și vânzări B2B.

În cadrul Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I, care a durat trei luni, participantele au muncit cot la cot alături de mentori/-e locali/-e și internaționali/-e pentru a-și dezvolta afacerile. În acest sens au participat la ateliere despre Dezvoltare de produs, Servicii Client, Vânzări, Marketing și Marketing Digital, etc, acestea fiind componente-cheie în dezvoltarea unei afaceri. La prima ediție a programului au participat afaceri cu potențial în domenii precum frumusețe, industria ușoară și alimentară, turism, IT, etc.

Un element inovativ pe care l-am testat în cadrul primei ediții a Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin a fost organizarea a trei întâlniri non-formale cu femei de afaceri din Republica Moldova. 

Participantele din cadrul Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I au fost selectate din cele patru ediții ale Programului de Pre-accelerare: Antreprenoriat Feminin.

Acest program este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.