Blog

2024: Cum să înregistrezi un SRL în Republica Moldova

Pentru antreprenori înregistrarea companiei e un pas important în călătoria spre succes în afaceri. E dovadă de curaj, perseverență și încredere în propria afacere. Dar să nu vorbim prea mult, trecem direct la exemple.
Unii consideră că înregistrarea companiei este un pas dificil și trebuie să aduni mormane de documente. Dar, este mai simplu decât crezi. Vrei un secret? În Republica Moldova e mai greu să închizi o companie decât să o înregistrezi.
Înregistrarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) se efectuează în zi lucrătoare în decurs de 24 de ore. Iar dacă vrei și mai rapid, o poți face în 4 ore, în regim de urgență.
Până a merge la centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, alege activitatea sau activitățile de bază ale companiei, consultând Clasificatorul Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM). Atenție, notează cifrele pentru fiecare activitate pe foaie sau în telefon. Ne vei spune mulțumesc mai târziu. Desigur, mai e nevoie să găsești un nume potrivit pentru compania ta. Fii cât mai creativ, lasă-ți imaginația să explodeze. Iar dacă ești în criză de idei, îți sugerăm să ceri ajutorul inteligenței artificiale, că tot e la modă acum. Ar fi bine să ai pregătite câteva denumiri, unele pot fi deja ocupate. De asemenea, îți sugerăm să verifici dacă numele de domeniu este liber. Poți controla pe Namecheap, GoDaddy sau Nic.
Și nu în ultimul rând, stabilește adresa juridică a întreprinderii, poți opta pentru adresa de la domiciliu, sau dacă ai deja loc pentru birou, folosește această adresă. Totodată, dacă sunt doi sau mai mulți fondatori, stabiliți din start cotele părți și responsabilitățile fiecăruia. Dacă sunt doi fondatori, recomandăm ca mărimea cotelor să nu fie de 50/50. De exemplu, optați pentru 51/49. Încheiați un acord între cofondatori pentru a preveni orice situație conflictuală și a soluționa pe cale amiabilă.

Acte necesare pentru a înregistra un SRL

În primul rând, programează-te online la Agenția Servicii Publice (ASP), alege serviciul - Unități de drep PJ/ÎI. Înregistrarea inițială (constituirea). Verificarea și rezervarea denumirii - și alege din listă data și ora potrivite pentru tine.
Până a merge la ASP ai grijă să pregătești toate informațiile menționate mai sus. În ziua cea mare, ziua în care vei merge să înregistrezi SRL-ul ia cu tine buletinul și bani. Vei avea nevoie de aproximativ 3.000 de lei pentru înregistrare. Dacă sunt mai mulți fondatori, veți merge împreună, fiecare trebuie să aibă buletinul de identitate. La fel, va fi necesar și buletinul administratorului.
Odată ce ți-a venit rândul, vei avea de completat cererea de înregistrare, semnată de fondator(i) sau de reprezentanții legali. Indică capitalul social în sumă de 100 lei. Îți sugerăm să nu soliciți ștampila. De asemenea, vei achitat taxa de înregistrare, o poți face prin intermediul MPay sau transfer bancar, și vei prezenta documentul ce confirmă achitarea. Vei mai avea de completat și altele, dar totul se face pe loc.
După efectuarea înregistrării administratorului sau împuternicitului său i se eliberează Decizia de înregistrare, actul de constituire și la solicitare se eliberează extrasul din Registrul de stat.
Următorul pas e să mergi la bancă cu toate aceste acte, achiți capitalul social și deschizi un cont bancar. Iar după asta, neapărat începe să cauți un contabil pentru afacerea ta. Vei scăpa de multe griji și probleme.
Află mai multe despre procedura de înregistrare la numărul de telefon 14909 sau accesând pagina ASP.
Apropo, la XY avem un obicei tare frumos. Mergem împreună cu fondatorii din programele noastre să înregistreze companiile. E un gest de încurajare și grijă pentru ei. Vrei să mergem și cu tine?
Dacă ai o idee de start-up, un produs minim viabil, sau o afacere deja existentă te așteptăm în programele noastre. Te vom ajuta să crești businessul și vom merge cu tine să înregistrezi SRL-ul. APLICĂ ACUM și începe o nouă aventură. La XY susținem talentele și oamenii pasionați. Descoperă programele noastre!