Blog

Acceleratorul de Turism pentru regiunea Cahul s-a încheiat. Cei 15 fondatori ai pensiunilor turistice din cahul au prezentat rezultatele obținute în program

XY Partners și EU4Moldova: Startup City Cahul anunță despre încheierea Acceleratorului de Turism pentru regiunea Cahul. Evenimentul de prezentare a totalurilor a avut loc recent, la Green Village, satul Roșu, Cahul.

În cadrul evenimentului oficial de încheiere absolvenții programului au vorbit despre potențialul turistic al Republicii Moldova, în special al regiunii Cahul. De asemenea, cei 15 fondatori ai pensiunilor turistice din întreaga regiune au prezentat afacerile din turism pe care le reprezintă și au mulțumit organizatorilor pentru contribuția la dezvoltarea turismului în regiuni.

„De regulă spunem că vor câștiga cei mai buni, dar în cazul unui accelerator toți sunt câștigători, deoarece experiența și cunoștințele pe care le acumulați, lucrul cu mentorii și experții care au grijă de voi sunt de neprețuit și sunt bazele unor afaceri care pot schimba multe lucruri la noi în țară”, a specificat Ana Chirița, Director Programe Strategice Tekwill.

Iar Corina Andronic, Director Adjunct al Programului EU4Moldova: Startup City Cahul a evidențiat că: „Oamenii de la Cahul sunt tot mai activi pe dimensiunea de turism. Noi ne dorim mult să aducem pentru regiunea Cahul acele opțiuni tehnologice de care este nevoie.
Regiunea Cahul are un potențial foarte mare, dar oamenii din Cahul au nevoie de mai mult curaj, să se deschidă și să privească dincolo de hotarul municipiului, al raionului sau chiar al țării. Iar instrumentele tehnologice care direcționează afacerile online vor deschide cu siguranță multe oportunități.”

Așa cum programul Accelerator de Turism pentru regiunea Cahul a fost creat din misiunea de a susține, promova și digitaliza turismul în regiunea Cahul, în cadrul evenimentului de încheiere, a fost prezentată și platforma cahul.travel, o platformă turistică comună pentru regiunea Cahul, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să descopere rute turistice, opțiuni de cazare și alimentație. Pe platformă, se regăsesc și absolvenții Acceleratorului de Turism Cahul.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking, unde cei prezenți au avut posibilitatea să interacționeze și să se cunoască. De asemenea, s-au stabilit posibile colaborări.

În cele trei luni de program, participanții înrolați au reușit următoarele:
  • au conceput o serie de activități adiționale pentru afacerile pe care le conduc;
  • au realizat planificarea strategică și diversificarea serviciilor pentru perioada următorul sezon turistic;
  • au participat la ateliere cu Ion Hanganu, fondatorul pensiunii Hanul lui Hanganu, Mihail Țurcanu, autorul canalului „Wine like a local”, Otilia Drăguțanu, director general „Berlizzo Events”, cu doi fondatori al unui eco camping din Bulgaria, și alții.
  • fiecare participant a beneficiat de sesiune foto profesională pentru a împacheta rețelele de socializare și aparițiile în presă. 13 participanți și-a diversificat ofertele. 4 participanți și-au ajustat prețurile și 6 participanți vor integra metode de plată mai accesibile.
  • au pregătit oferta turistică ce va fi afișată pe platforma Cahul.Travel și continuă să muncească împreună la promovarea serviciilor turistice din regiunea Cahul și la organizarea unui eveniment de amploare, ca și parte din program, care va avea loc în luna mai 2023.
  • Acceleratorul de Turism Cahul a scos în evidență necesitatea promovării turismului din regiuni atât în Republica Moldova cât și peste hotare.

Mentorii programului: Traian Chivriga, Renata Ungureanu, Olesea Buzu, Alexandru Ivanov, Jenia Iacunina, Stas Balaur au muncit afacerile din domeniul turismului cum să atragă mai mulți clienți și să le ofere experiențe inedite, cum să-și promoveze afacerea pe rețelele de socializare și prin intermediul evenimentelor, cum să utilizeze platformele digitale Booking, Airbnb și Teleport Travel.

Un alt aspect abordat în timpul trainingurilor a fost atragerea de investiții și fonduri. De asemenea, s-au prezentat istorii de succes din domeniul turismului și întâlniri cu reprezentanți care activează în turism.

Evenimentul a culminat cu o prestație excepțională a Ansamblului de bărbați „Mocănașii” din Slobozia Mare, raionul Cahul, care din 2013 fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Acest program a fost realizat de XY Partners și Teleportravel în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia.