XY Accelerator VII
Te ajutăm să aplici la Y Combinator!

Cu suportul:
Implementat de:
XY Accelerator este un program de 3 luni destinat startup-urilor tehnologice. Programul rulează de două ori pe an, toamna și primăvara.

Pentru a face parte din Accelerator 7 (Noiembrie - Februarie 2024), completează formularul de aplicare până pe 20 Octombrie.
DE CE SĂ APLICI?
În această ediție te ajutăm să aplici la Y Combinator, cel mai de succes accelerator din lume.

Cine este potrivit? Căutăm echipe care lucrează la un produs scalabil internațional, cu o piață de peste un miliard de dolari și va ajunge la cifre reale de vânzări în mai puțin de 3 luni.
Meet the mentors
În cadrul XY Accelerator vei lucra alături de patru tipuri de mentori: Partenerii XY, Fondatori din Diasporă, Investitori locali și Absolvenți ai Y Combinator:
Partenerii XY: Traian Chivriga, Olga Melniciuc, Alex Lebedev, Riccardo Fedeli și Ghenadie Cernei
Traian, Olga, Riccardo, Alex și Ghenadie vor fi alături de tine pe toată durata programului. Ei vor oferi mentorat individual și de grup. Te vor ghida la înregistrarea companiei, crearea pitch deckului, apariții în presă, găsirea cofondatorului, dezvoltarea MVP-ului, intro-uri la clienți și investitori, definirea formulei de preț si business modelului și altele. Lucrul alături de ei îți va economisi sute de ore de muncă.
Fondatorii din diasporă
Ei sunt antreprenori moldoveni care au dezvoltat companii internaționale sau sunt manageri în companii de top, de la Microsoft până la Spotify. Ei te vor ajuta să validezi startup-ul pe plan internațional și să găsești primii clienți în Marea Britanie, Singapore sau SUA.
Investitori locali
Investitorii locali (Business Angels) îți vor oferi sfaturi despre cum să ridici prima rundă de investiții pre-seed.
Mentori-Fondatori care sunt YC alumni
Ei te vor ghida în procesul de aplicare la YC. Întrucât, până în 2023, nici un moldovean nu a ajuns la YC, acești mentori vor fi din străinătate. Tu poți fi primul moldovean care ajunge la cel mai bun accelerator din lume.
Cum va derula programul?
1. Programul începe cu un retreat de 3 zile la Hanul lui Hanganu (fiecare fondator acoperă cheltuielile de cazare).Toți participantii vor face cunoștință și vor participa la 6 workshopuri tematice și sesiuni individuale cu mentorii. Acesta va fi primul bootcamp din program.
2. După retreat, fiecare startup va seta o serie de obiective concrete pe care le va realiza în fiecare lună. De exemplu: Să discut cu 100 de clienți ori să lansez MVP-ul pe Producthunt. Săptămânal vei participa la sesiuni individuale cu mentorii programului care te vor ajuta să îndeplinești scopurile. Sperăm ca în prima lună, fiecare startup din program să fie pregatit pentru lansarea pe piață și atragerea primilor clienți.
3. Cel de-al doilea bootcamp se va desfășura la sfârșit de Octombrie și va dura o săptămână. În această perioadă fiecare startup va pune pe pauză dezvoltarea de produs și fondatorii se vor dedica în totalitate (full time) procesului de vânzări. În aceeași săptămână, vom ajuta fiecare start-up să lanseze o campanie de crowdfunding și să asigure primele runde de investiții de la FFF (friends, family & fools).
4. Programul continuă cu o nouă rundă de scopuri. De această dată vor fi obiective focusate pe tracțiune. De exemplu: Vom avea primii 20 de clienți internaționali sau vom avea primul pitch deck.
5. Cel de-al treilea bootcamp va fi dedicat pregătirii pentru Demo Day și aplicarea la YC. În timpul săptămânii fiecare startup va participa la sesiuni de mentorat cu foști YC alumni și investitori de tip VC.
Programul se finalizează cu un Demo Day online unde vor fi invitați partenerii fondurilor de VC din regiune și directorii programelor de accelerare internaționale.
CONDIȚII DE PARTICIPARE LA XY ACCELERATOR:
 • Dedicație full time la startup timp de 3 luni;
 • Drop out fee de 300$/fondator. Taxa se întoarce după ce transmiți aplicarea la YC;
 • Oferi 5% din companie pentru XY Partners (câte 1% pentru fiecare partener).
CE OFERIM ÎN SCHIMBUL LA 5% DIN COMPANIA TA
 • Înregistrăm împreună compania și o includem în Moldova IT Park;
 • Asigurăm un minim de 100 de intro-uri la potențiali clienți și investitori;
 • Aplicăm împreună la un grant de suport;
 • Lansăm produsul pe Producthunt;
 • Lansăm o campanie de crowdfunding;
 • Asigurăm minim de 5 apariții în presa locală și internațională;
 • Oferim spațiu de oficiu gratuit timp de 3 luni.
CE NE DORIM SĂ OBȚII LA SFÂRȘIT DE PROGRAM?
 • Echipă formată din minim 2 fondatori;
 • 100 de interviuri cu potențiali clienți;
 • MVP lansat;
 • Companie înregistrată;
 • Fundraising de minim 10.000$ de la investitori locali;
 • Minim 5000$ de MRR;
 • Aplicare la YC.
POT SĂ PARTICIP ÎN PROGRAM DACĂ NU DORESC SĂ APLIC LA YC?

E firesc să alegi altă cale de dezvoltare pentru startup-ul tău. Poți opta pentru varianta bootstrap, să aplici la alte acceleratoare ori să ridici o rundă de investiții mai mare decât cea oferită de YC. Alegerea îți aparține. Cu toate acestea, noi ne dorim să aplici la YC și eventual sa fii acceptat, pentru că aceasta va însemna că ai îndeplinit o serie de criterii importante. Scopul nostru nu este să mergi la YC. Dacă ești acceptat și nu mergi, e doar decizia ta. În schimb, și tu, și noi, vom avea de câștigat.
Ești încă la etapa de idee de business? Accesează Academia XY, un curs video și gratuit de antreprenoriat. Conține subiecte de interes pentru orice fondator de afacere și tu ai șansa să le descoperi fără să ieși din casă.

Programul este organizat de XY Partners, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova,
finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.