Blog

Cum să aplici la un accelerator de startup-uri? Și de ce nu, să alegi XY Accelerator

Am citit astăzi un articol în care Nassim Taleb dezvăluie o posibilă cale de a descifra succesul. Inspirat de învățăturile stoicilor, începând cu Marcus Aurelius, el sugerează o tehnică simplă: mergi în baie și privește-te în oglindă. După ce te-ai privit, imaginează-ți versiunea ta de la 18 ani. Ești mulțumit cu ceea ce vezi? Ar fi mândru de tine puștiul de 18 ani?

Astăzi am avut trei întâlniri cu echipele de startup-uri din programele XY. Am avut o gamă diversă de idei: un serviciu de scanare a terenurilor cu drone, consultanță pentru mamele noi pentru a stabili un program de somn sănătos pentru copil și dezvoltarea de jocuri arcade pentru telefoane mobile. Sunt convins că răspunsul la întrebarea lui Taleb ar fi pozitiv. Așa cum sunt acum, adolescentul de 18 ani din mine ar fi mândru. Dar acesta este răspunsul de azi, nu neapărat cel de mâine. Dacă aș rămâne în aceeași stare, răspunsul meu ar putea fi diferit în câțiva ani.

Nu aș putea spune cu exactitate de ce am creat XY. Nu neapărat pentru bani sau pentru un scop nobil. Ceea ce mă atrage cel mai mult la munca cu startup-urile este un sentiment de nostalgie. În timpul școlii eram pasionat să particip la tot felul de concursuri și olimpiade, fizică, matematică, chimie, biologie, multe și foarte diferite. Acum, practic la 13 ani de la absolvirea școlii, fiecare start-up este un fel de competiție, cu reguli și tematici proprii, la care trebuie să ajut echipa să găsească o soluție. Fiecare idee are publicul său țintă și modul său unic de a ajunge la acesta. Pentru a rezolva aceste „puzzle-uri”, trebuie să abordez fiecare problemă într-un mod diferit.

În Chișinău, deja există o serie de acceleratoare și incubatoare. Dreamups și Yep, la fel ca și XY, oferă programe de sprijin pentru startup-uri. Antreprenorii au posibilitatea să aleagă între programe la Chișinău, București, Kiev și alte locuri. A devenit simplu să aplici și să fii acceptat: tot ce ai nevoie este o idee, o echipă, un studiu de piață și să completezi formularul de aplicare.

Totuși, aș sugera să nu aplici la XY doar pentru a face bani sau din motive filantropice. Nu am creat XY cu acest scop. Ne interesează fondatorii care vor să rezolve o problemă, care sunt mânați de dorința de a face lucrurile să funcționeze și care sunt gata să dedice tot timpul și efortul necesar pentru a găsi acel „bug” care împiedică programul să funcționeze corect.

Descoperă programele noastre și alege-l pe cel care ți se potrivește cel mai bine. Dacă întâmpini dificultăți la completarea formularului, citește un alt articol de pe blogul nostru, iar dacă ai întrebări nu ezita să ne contactezi.