Blog

Founder’s Story: A transformat pasiunea pentru jocurile video în startup

Pentru unii jocurile video nu rămân a fi decât un hobby și o metodă de relaxare, în cel mai rău caz ajunge dependență. Însă nu și pentru cei cu spirit antreprenorial! Ei vor mai mult decât atât, ei fac business. Așa a făcut și Constantin Glavan, participant în cadrul programului de accelerare pentru startup-uri tehnologice XY Accelerator, ediția a VII.

Pasiunea pentru jocurile video

La vârsta de 4 ani părinții i-au dăruit un computer. Tot atunci a fost și perioada când a descoperit jocurile video. Observând cum joacă adulții a înțeles că îi place și ar vrea să încerce. Cu timpul a devenit o pasiune. Apoi a înțeles că industria jocurilor video este de fapt un business, care generează venituri, iar el ar vrea să facă din asta un job care să-i aducă bani.

La 14 ani, după mai multe încercări de a se alătura unei echipe de e-sport și de a căuta competiții, Constantin a decis să organizeze propriile turnee de gaming.

La 18 ani deja lucrează la propria idee de afacere, ideea de a organiza turnee de gaming offline, cu premii pentru învingători. Așa a început aventura spre lansarea propriului start-up și a ajuns la XY Partners, chiar dacă am avut tentative de antreprenoriat în diverse domenii, inclusiv e-commerce și IT. Așa a adunat și primii bani pe care i-a investit în Morfeux.

De la idee de start-up la implementare

Știi care e primul pas pe care îl face o persoană care are o idee de start-up? Începe să caute investiții chiar dacă nu are încă un produs minim viabil, cofondator și nici măcar un pitch deck. Așa a făcut și eroul istoriei noastre. Dar acesta nu este corect.

Fiind stabilit în Italia, Constantin a început să caute investitori și fondatori de investiții care să finanțeze implementarea proiectului. După numeroase încercări eșuate de a contact investitori din Italia, Franța, Portugalia și Marea Britanie, Constantin a ajuns să descopere resursele din România și apoi Republica Moldova. În urma unui research despre comunitatea de startupuri și investitori din Republica Moldova a aflat despre Business Angels Moldova și XY Partners. Așa l-a cunoscut pe Traian, fondatorul XY Partners. Acesta a fost și motivul întoarcerii în țară și momentul în care a făcut cunoștință cu Morfeux, care a fost dezvoltat mai târziu.

Revenirea în Republica Moldova și lansarea Morfeux

Cu ajutorul mentorilor din comunitatea XY Partners, a descoperit adevăratul potențial al ideii sale și a făcut un pivot al ideii. A continuat cu dezvoltarea produsului minim viabil, iar aici cunoștințele în IT i-au picat la țanc. La țanc a fost și o nouă ediție a XY Accelerator care urma să înceapă în scurt timp. Constantin nu a ezitat prea mult timp și a aplicat la program. A conștientizat cât de importante sunt conexiunile, cunoștințele și suportul unor mentori în dezvoltarea afacerii. Pe durata acceleratorului, împreună cu mentorii a dezvoltat platforma de gaming și a găsit un cofondator la fel de pasionat de tehnologie și este în proces de înregistrare a companiei. De asemenea, în urma mai multor interviuri cu clienții a depistat noi probleme și a îmbunătățit produsul. La fel de utile au fost și întâlnirile cu investitori locali și internaționali în care a aflat ce caută un investitor și cum ar putea obține finanțare. De asemenea, a primit și feedback. Totodată, mentorii l-au ajutat să creeze un pitch deck convingător pe care îl va prezenta publicului la Demo Day, evenimentul de închidere a programului XY Accelerator VII.

Acum Constantin este pregătit să atragă investiții și să dezvolte în continuare platforma care va fi disponibilă atât pe teritoriul Europei cât și SUA.

Fii ca Constantin! Aplică la un program de accelerare și transformă-ți pasiunea într-o afacere! Și de ce nu, ne-am dori să fim noi acel accelerator pe care l-ai ales în drumul tău a crește primul unicorn din Republica Moldova.